De laatste verzorging is een belangrijk aspect van het afscheid nemen. Op het moment overlijden zullen wij met u overleggen of u de wens heeft dat de overledene in uw bijzijn wordt verzorgd. Bij een thuis overlijden kan de overledene thuis in het bijzijn van de naaste familie worden verzorgd, maar als dit niet mogelijk is of als u er liever niet bij aanwezig wilt zijn, is dit ook mogelijk in het uitvaartcentrum. In het laatste geval zullen wij de uitgezochte kleding meenemen naar het uitvaartcentrum.
Eventueel zou u ook kunnen besluiten een gedeelte van de verzorging zelf te doen, al dan niet met ondersteuning van onze collega’s. Zij kunnen u begeleiden hierin en u bepaalt zelf wat u wel zelf wilt doen en wat u liever uit handen geeft. De laatste verzorging bestaat in ieder geval uit: het sluiten van ogen en mond, wassen en kleden, verzorging van huid en nagels en het opbaren op bed of in de kist.
Er zijn diverse mogelijkheden wat betreft het opbaren van de overledene. Zo is het mogelijk om een overledene thuis op te baren. Het voordeel hiervan is dat u als nabestaanden ten alle tijde bij uw dierbare kunt zijn, zonder hiervoor een afspraak te hoeven maken. De overledene kan op bed worden opgebaard, middels een speciale bedkoeling, of direct in de kist. De uitvaartverzorger komt dan regelmatig bij u langs om een controle uit te voeren.
Indien een thuisopbaring niet gewenst, of niet mogelijk is, kan er worden uitgeweken naar een van de vele uitvaartcentra in de regio. Wij zijn welkom bij ieder uitvaartcentrum, het overzicht van alle uitvaartcentra in de regio vindt u onderaan de pagina.
In het uitvaarcentrum wordt de overledene in de kist in de gekoelde ruimte bewaard. Veelal bieden uitvaartcentra ook de mogelijkheid voor een familie- of een rouwbezoek (een condoleance). Het is wel noodzaak dat er van te voren een afspraak wordt gemaakt om een bezoek te plannen.
Sommige uitvaartcentra bieden ook zogenaamde ’24-uurs kamers’. Dit zijn kamers, vaak in huiselijke sfeer, waar de overledene gedurende alle dagen tot de uitvaart opgebaard is. De nabestaanden krijgen een sleutel waarmee zij zich dag en nacht toegang kunnen verschaffen tot hun dierbare, zonder hiertoe een afspraak te hoeven maken. Het maakt hiermee een goed alternatief voor het thuisopbaren.
[table id=1 /]
Made by Orbisary